Göz Altı Morluğu Nedir?

Göz altı morluğu göz altı derisinin normalden koyu renkli gözükmesidir. Göz altı morluğu, Göz altı derisinde artmış pigmentasyon (renk hücrelerinin veya renk hücrelerinden renk yapımının artması) ve Göz altı derisinin inceliği nedeniyle olabilir. Göz altı morluğu yaygın bir problemdir. Her yaşta görülebilir. Göz altı morluğu özellikle kadınlarda kozmetik problem yaratır. Kişiyi yorgun, sağlıksız ve yaşlı gösterebilir. Bu nedenle Göz altı morlukları birçok kişiyi rahatsız eder. Göz altı morluklarının pek çok sebebi olabilir. En sık nedenler deride renk artışı, gözkası üzerindeki derinin inceliği, sarkmış deri ve gözyaşı oluğunun belirginleşmesidir.

Göz Altı Morluğu Neden Olur?

Göz altında artmış pigmentasyon (renklenme) sık görülen bir nedendir. Alerjik veya atopik egzema nedeniyle renklenmede artış olabilir. Burun tıkanıklığı; Göz altı damarlarını genişleterek Göz altı morluğu sebebi olabilir. Genetik ve çevresel faktörlere bağlı renklenme artışı olabilir. Koyu tenli ırklarda yapısal olarak Göz altı koyuluğu olabilir. Bazen doğumsal olarak ortaya çıkan Ota nevus olarak adlandırılan benler Göz altı morluğu nedeni olabilir. Renklenmeye bağlı Göz altı morluklarında lazer tedavileri ilk tercih olabilir.

Diğer bir sık neden göz kası üzerindeki derinin çok ince olmasıdır. Göz çevresi kası üzerinde yağ olmaması ve derinin ince olması nedeniyle kastaki damarlar görünerek mor renge sebep olabilir. Bu sebebe bağlı morluklar adet döneminde belirginleşir. Özellikle gözün iç kısmına yakın bölgede koyuluk daha fazladır. Kansızlık, yorgunluk ve uzun süre bilgisayar ekranına bakmak Göz altı morluğu sebebi olabilir. Bu tür Göz altı morluklarında dolgu tedavisi uygulanmalıdır.

Diğer göz altı morluğu nedeni, derinin elastikiyetini kaybederek gözyaşı kanalının belirginleşmesidir. Bu daha çok yaşlanmaya bağlıdır. Zaman içinde göz altı derisinin hücreleri yaşa ve güneşe bağlı hasara uğrar. Göz altında torbalanmanın meydana gelmesi bu şikayeti daha çok artırabilir. Bu tür göz altı morluk tedavilerinde lazer ve dolgu tedavisini birlikte yapmak daha iyi sonuç verebilir. Ayrıca cerrahi tedavi gerekebilir.

Göz Altı Morluk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz altı morluğuna pek çok tedavi önerilmektedir. Buna rağmen, bu tedavileri destekleyen az sayıda bilimsel yayın mevcuttur. Göz altı morluklarına tedaviler, morluğun gelişim nedenine bağlı olarak değişir.

Başlıca Yöntemler:

• Göz Altı Morluğunu Gideren Kremler: Damarları büzen ve renklenmeyi azaltıcı özellikleri olan maddeler içeren kremler Göz altı morluklarını hafifletebilir.

• Lazer Tedavileri: Lekeyi azaltan, damarlanmayı azaltan ve derinin kollajenini artıran lazerler Göz altı morluğunda kullanılabilir. Bu amaçla Q-switched Nd-yag, pulsed dye lazer, fraksiyonel lazerler, erbium lazer ve karbondioksit lazerler kullanılabilir.

• Kimyasal Peeling: Kimyasal peeling renk düzeltici ve cilt yenileyici etkisi nedeniyle Göz altı morlukları tedavisinde bir seçenek olabilir.

• Dolgu Tedavisi: Göz altı derisinin inceliğine ve Göz altı yağ dokusunun kaybı nedeniyle oluşan Göz altı morluklarında hyaluronik asit dolgusu veya kişinin kendi yağından elde edilen yağ dolgusu faydalı olabilir.

• Cerrahi Tedaviler: Göz altı torbalanmasının ve Göz altı derisinin sarkmasının olduğu durumlarda cerrahi yaklaşımlar gerekebilir.

Göz Altı Morlukları Nasıl Giderilir?

Göz altı morluğunun birden ortaya çıkışı kansızlığın veya yorgun düştüğünüzün habercisi olabilir. Göz altı morluğunu azaltmak ve gidermek için evde alabileceğiniz önlemler şunlardır.

• İyi bir uyku düzeni
• Dengeli beslenmek
• Güneşten korunmak
• Yaz ve kış güneş gözlüğü kullanmak
• Uzun süre televizyon ve bilgisayar başında kalmamak, gözleri dinlendirmek
• Soğuk kompresi uygulamak
• Salata dilimlerini göz altında gezdirmek veya bekletmek
• Yüksek yastık kullanmak
• Sarı bazlı kapatıcı kullanımı
• K vitaminli, C vitaminli, antioksidan, peptidler, büyüme faktörlü ve renk açıcı madde içeren göz altı kremleri kullanılabilir.

Bursa Lazer Epilasyon

LAZER EPİLASYON Lazer epilasyon istenmeyen tüylerden kurtulmak adına kadın ve erkekler tarafından sıklıkla tercih edilen kalıcı bir yöntemdir. Traş, kimyasal...

Titreşimli Ultrasonik Dalga

TİTREŞİMLİ ULTRASONİK DALGA TEDAVİSİ Yaşam kalitesini yükseltmek, hem bedensel hem de ruhen sağlıklı bir yapıya kavuşmak için tekno-tıp dünyası bizlere yeni...

Kimyasal Peeling

KİMYASAL PEELİNG Kimyasal peeling, bir veya birkaç kimyasal ajanın deriye uygulanması ile deride çeşitli derinliklerde kontrollü hasar oluşturulması ve sağlıklı bir...

Gözaltı Morlukları

Göz Altı Morluğu Nedir? Göz altı morluğu göz altı derisinin normalden koyu renkli gözükmesidir. Göz altı morluğu, Göz altı derisinde artmış...

ESWT Topuk Dikeni Tedavisi

TOPUK DİKENİ TEDAVİSİ: ESWT TEDAVİSİ (EXTRACORPOREAL SHOCKWAVE THERAPY) ESWT Tedavisi ;Şok Tedavisi olarak tanımladığımız, vücut dışında oluşturulan (basınç) dalgalarının çelik başlı...

PRP Tedavisi

PRP (Platelet Rich Plazma) tedavisi platelet ya da trombosit dediğimiz kan hücrelerini içeren plazmanın cilt ve saçlı deri tedavilerinde deri altına...

OZON TERAPİ İLE GELEN SAĞLIK

Oksijen atomundan oluşan ozon özellikle iyileşmeyen yaralar, diyabetik ayaklar, dolaşım bozuklukları ve kronik yorgunluk gibi durumlarda kullanılır; yaklaşık yüz yıldır...

Detoks

DETOKS Modern yaşam içerisinde farkında olarak ya da olmayarak bedenimize aşırı yükleniriz, soluduğumuz hava, içtiğimiz su, yediğimiz işlenmiş gıdalar, yaşadığımız stres...