TOPUK DİKENİ TEDAVİSİ: ESWT TEDAVİSİ (EXTRACORPOREAL SHOCKWAVE THERAPY)

ESWT Tedavisi ;Şok Tedavisi olarak tanımladığımız, vücut dışında oluşturulan (basınç) dalgalarının çelik başlı bir aplikatör vasıtasıyla vücutta istenilen bölgeye odaklanmasına dayanan kansız bir müdahale yöntemidir.

1.TOPUK DİKENİ (EPİN CALCANEİ)

Uzun süre ayakta kalanlarda, kilo artışında osteoporozlu hastalarda, bazı romatizmalı hastalıklarda, yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde ve uzun süre yürüyüş yapanlarda rastlanabilir.

“Topuk Dikeni “ olarak adlandırılan bu rahatsızlık aslında ayak tabanında bulunan parmak ucundan topuğa uzanan kas sisteminin bir rahatsızlığıdır. Kas sistemi vücut yükümüzün yere dağılımını sağlayan esnek bir yapıdır. Fascia bağ dokunun kısalması ile topukta birleştiği yeri germeye başlar ve osteofit bir çıkıntı oluşturur. Özellikle dinlenmeden sonra yere basıldığında iğneleyici ağrılar oluşturur. 10-15 dk. yürümeden sonra ağrı hafifler. Röntgen veya şikâyete göre tedaviye başlanır.

TOPUK DİKENİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Şok Dalga / ESWT Tedavisi, topuk dikeni rahatsızlıklarında hastaya cerrahi olmayan acısız / ağrısız, kortizonsuz bir tedavi imkânı sunmaktadır. Uygulama sonrasında hasta günlük yaşantısına devam etmektedir. Hastalarda basma kusurunu ortadan kaldırmak amacıyla kişiye özel tabanlık kullanılır.

Yumuşak doku uygulamaları 3 veya 5 seans sürer. Tedavi haftada 1 ya da 2 kez yapılabilir. Eswt tedavisinde genellikle hastanın kabul edebileceği hafif bir ağrı olabilir tedavi bitiminde ağrı devam etmez. Hasta günlük yaşantısına geri döner. 10 dk. buz uygulaması ile tedavi sona erer.

Ayak tabanındaki kası uzatmaya yönelik hastaya evde uygulaması gereken egzersizler verilir. Tedavinin bitiminden sonra 4 ile 6 hafta arası iyileşme süreci (rejenerasyon) devam eder. Hastanın şikâyetleri bu süre zarfında sonlanır.

TOPUK DİKENİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Topuk dikeni en fazla;

  • Kilolu vücut yapısına sahip kişiler,
  • Ayak yapısında düztaban rahatsızlığı olan kişiler,
  • Romatizmalı hastalıkları olan kişiler ve ayağının yapısına uygun olmayan ayakkabı seçimi yapan kişilerde fazla sıklıkta görülmektedir.
  • Özellikle ayağında basma kusuru olan kişilerde görülür.

2.TENİŞÇİ DİRSEĞİ (LATERAL EPİKONDİLİT) GOLFÇÜ DİRSEĞİ (MEDİAL EPİKONDİLİT)

Tenisçi dirseği ön kol kaslarını zorlamaya bağlı dirseğin dış kısmında oluşan hastalıktır. Genelde ağrı dirsekten bileğe doğru uzanır.

Bir cismi kaldırırken, kol bükmek üzere hareketler veya bir şeyleri kavrarken ağrı hissedilir.

Ön kol kaslarında gerginlik, kolu tam olarak açıp uzatamamak

Golfçü dirseği dirseğin iç kısmında oluşan ağrıdır. Ağrı bileğin içeri doğru bükülmesi sırasında artar ve genellikle de ön kol içerisine yayılır. Bileği dışarıya doğru bükmeye karşı koyarken oluşan ağrı durumudur.

3 veya 5 seans ESWT Tedavisi yapılır ve buz uygulanır. Hastanın kolunu yormaması ve dinlendirmesi önerilir. Epikondilit bandı ile kasın zorlanması engellenir.

Tedavi yaklaşık 15 dk. sürer ağrısız acısız cerrahi gerektirmeyen bir yöntem olmasıyla tercih sebebidir.

3.KALSİFİK OMUZ TENDİNİTİ

Omuzda dayanılmaz ağrıya neden olan tedavi edilmediği sürece ilerleyici bir hastalıktır. Rotatör manşetin tendonlarında dejenerasyon  buranın inflamasyonuna neden olur. Nekrotik kollajen doku içerisine kalsiyum tuzları çöker. Bölge bir zarla çevrilidir. Bazı hareketlerle tendon sıkışır ve birkaç yüzeysel lifinde kopma olur. Kalifiye parçacıklar ise seröz içine boşalmaya başlar. Bu durumdan dolayı iltihaplanmaya başlar. Seröz içinde sıvı artışı başlar. Seröz duvarları genişler. Daha sonra fibrin denilen yapışkan bir madde ile kalsiyum tuzları yapışır.Fizik muayene ve röntgen ile tanı konulur.Bu tarz hastalarda ESWT Tedavisi, 3 – 5 seans yapılabilir.Hastaya ev içinde uygulaması gereken egzersizler verilir.

4.AŞİL TENDİNİTİ ( TOPUK DİKENİ )

Ayak tabanında  (Aşil ) ani hareketler ve zorlamaya bağlı olarak meydana gelen topuk dikeni rahatsızlığı yaşam kalitesini düşüren tedavi edilmediği sürece ağrıların arttığı  ciddi bir rahatsızlıktır. Aşilde oluşan zorlamaya bağlı ödem problemlerinde de ESWT Tedavisi uygulanabilir.Tetik nokta ağrılarında da ESWT uygulaması yapılabilir.Fizik muayene ve röntgen ile tanı konulur.Bu tarz hastalarda ESWT Tedavisi, 3 – 5 seans yapılabilir.Hastaya ev içinde uygulaması gereken egzersizler verilir.

5.PSÖDOARTROZ(KAYNAYAMAYAN KIRIKLAR)

Kaynayamayan kırıklarda ESWR uyarıcı etkisi ile tedavi eder. Sert doku uygulaması olduğu için 2 seans yeterli olmaktadır.

ESWT HANGİ DURUMLARDA KİMLERE UYGULANMAZ ?

  • Hamilelere,
  • Kalp pili kullananlara,
  • Kemik gelişimi tamamlanmamış kişilere uygulanmaz.

SIK SORULAN SORULAR

ESWT tedavisinin sağladığı yararlar nelerdir?
Eswt Tedavisi cerrahi bir işlem değildir. Bu nedenle ayakta tedavi imkânı sağlar. Anestezi uygulanmaz. Yüksek oranda başarı ile yaşam kalitesinde artış sağlar.
ESWT tedavisinin zararları var mıdır?
ESWT tedavisinin zararı yoktur.
Topuk Dikeni tedavisi evde mümkün mü?
Doğru tedavi uygulamak ve süreci tedavinin yanında tutmak amacıyla uzman kontrolünde bir tedavi uygulanması  doğrudur.
Topuk dikeni tedavisi şart mı?
Tedavisi geciktirilen topuk dikeni rahatsızlığı kronik bir hal alabilir.

Batık Tırnak Tedavisi

BATIK TIRNAK (TIRNAK BATMASI ) TEDAVİSİ NEDİR? Tırnak batması; genellikle ayak başparmağında görülen tırnağın yatak üzerinde seyrini çeşitli sebeplerle değiştirmesiyle gömülme,...

Bursa Lazer Epilasyon

LAZER EPİLASYON Lazer epilasyon istenmeyen tüylerden kurtulmak adına kadın ve erkekler tarafından sıklıkla tercih edilen kalıcı bir yöntemdir. Traş, kimyasal...

Şok Dalga ESWT

ŞOK DALGA ESWT TEDAVİSİ Şok dalga diğer adıyla ESWT tedavisi, estetik alanlarının yanı sıra bazı cerrahi operasyon ve fizik tedavi gerektiren...

Kişiye Özel Tabanlık & Ortobetik Ayakkabı

KİŞİYE ÖZEL TABANLIK & ORTOPEDİK AYAKKABI Kişiye Özel Tabanlık ve Bot seçimi yapılmadan önce hastaya testler ve yürüme analizi uygulanır. Yürüme...

Yüz Dolgusu

Dolgu Uygulaması Nedir? Dolgu maddeleri deri altına enjekte edilerek yapılan yüz dolgu estetiği, derideki ince ve derin kırışıklıkları gidermek, yara izlerini...

Baş Parmak Çıkıntısı

BAŞPARMAK ÇIKINTISI ( HALLUKS VALGUS ) Başparmak çıkıntısı; ayak başparmağındaki kemiğin çeşitli sebeplerle deforme olmasıdır. Ayağın yeterli düzeyde yayılmaması ve başparmağa...

Damar Sertliği ve Tıkanması

Kalp ve damar hastalıklarının çoğu damar sertliği ile başlar ve damar tıkanıklığı ile sorun iyice artmış bir şekilde hastalık olarak...

Korono Virüs Yaşam Süreleri ve Ozon Etkisi

Dünya’nın bir anda gündemine oturan yeni bir tehdit: Korona virüsün insan haricinde, yüzeylerde ne kadar süre yaşayabileceği büyük önem taşır. Örneğin...